Kategorije
Gradski info Novosti

PROJEKT “OD SPRETNOSTI DO PODUZETNOSTI” – OSNOVNA ŠKOLA SLAVA RAŠKAJ

Izvannastavna aktivnost Etno skupine iz PŠ Mali Erjavec, koja djeluje u sklopu Učeničke zadruge “Kotačac” OŠ “Slava Raškaj” Ozalj, prošla je na natječaju Ministarstva znanosti i obrazovanja s projektom “Od spretnosti do poduzetnosti”.

Vrijednost projekta je 15.000,00 kn.

Specifični cilj projekta bio je osmisliti i izraditi suvenir s prepoznatljivim motivima ozaljskoga područja što je i ostvareno. Zajedničkim radom malih zadrugara nastali su uporabni predmeti – jastuci s vezom na platnu i s jalbom. Ovi proizvodi izloženi su zajedno s prošlogodišnjim proizvodima Etno skupine u Zavičajnom muzeju Ozalj, u sklopu 7. izložbe čipke, koja će biti otvorena do 28. svibnja 2022. godine.

Ostvarena je i suradnja s OŠ Mahično, gdje su učenici drugog razreda PŠ Mali Erjavec s učiteljicom Nadom Peretić održali kreativnu radionicu učenicima prvog razreda. Kroz ugodnu suradnju i druženje članovi Etno skupine naučili su prvašiće šivati gumbe te su tako nastali njihovi prvi proizvodi – zanimljive slike od filca i gumba.

Opći cilj ovog projekta je razvijati poduzetnički duh učenika jačanjem kompetencija, vještina i kreativnosti kroz implementaciju novih oblika rada s učenicima (kreativan rad i neformalne metode učenja), suradnju s ostalim dionicima u zajednici, unaprjeđenje znanja učitelja u području marketinga, pisanja projekata i digitalnih tehnologija, osiguravanje e-učenja i korištenja novih tehnologija (predstavljanje suvenira putem virtualne izložbe). 

Korisnici projekta su učenici (50 učenika OŠ “Slava Raškaj” Ozalj i OŠ Mahično dobi od 7 do 11 godina).

Trajanje projekta je kroz školsku godinu 2021./2022.

Projekt obuhvaća sljedeće projektne aktivnosti:

Radionice veza na platnu – Etno skupina PŠ Mali Erjavec (učenici 2. i 4. razreda),

– Radionice izrade čipke – Male čipkarice iz Matične škole, 

Izložba u Zavičajnom muzeju Ozalj, 

Učenici uče druge učenike – Radionica u OŠ Mahično, 

Nastup na Županijskoj smotri učeničkih zadruga u Slunju, 

– Virtualna izložba učeničkih radova. 

Voditeljica pripreme i provedbe projekta je učiteljica Nada Peretić, a u projekt su uključene učiteljice Jasminka Trpčić, Melita Mataković-Rožić i Jasmina Štefan. Suradnici u projektu su KUD “Ključ” Trg, Zavičajni muzej Ozalj i OŠ Mahično. Najveći dio projektnih aktivnosti do sada je uspješno realiziran. U lipnju slijedi predstavljanje proizvoda na Županijskoj smotri učeničkih zadruga te virtualna izložba učeničkih radova. 

Odluka o financiranju projekata u sklopu izvannastavnih aktivnosti osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova