Grad Ozalj

Search
Search
Close this search box.

Gradu Ozlju dodijeljen certifikat „Grad za mlade“

U Kući Europe u Zagrebu, 25. travnja 2024. godine službeno su dodijeljeni certifikati „Grad za mlade“ gradovima koji su Certifikat dobili u sklopu ovogodišnjeg javnog poziva iz siječnja. Grad Ozalj je po prvi put udovoljio kriterijima poziva i dobio certifikat „Grad za mlade“ i to za razdoblje od 2024. do 2027. godine, nakon čega slijedi evaluacija temeljem koje se certifikat može produžiti.

Ukupno je šest gradova zadovoljilo sve postavljene kriterije te im je dodijeljen Certifikat za razdoblje od 2024. do 2027. godine i to: Ozalj i Samobor po prvi puta, dok su Karlovac, Opatija, Rijeka, i Šibenik ponovno certificirani. U ime Grada Ozlja certifikat „Grad za mlade“ primila je gradonačelnica Lidija Bošnjak.

Prisutne su uvodno pozdravili Hristo Hristov, voditelj političkog tima Predstavništva Europske Komisije u Hrvatskoj, Željka Josić, državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade, i Nives Kopajtich Škrlec, koordinatorica poslova za Udrugu gradova u RH.

Nakon dodjele certifikata, održana je i panel rasprava s predstavnicima gradova koji su dobili Certifikat za razdoblje od 2024. do 2027. godine. Tijekom panela posebno je naglašena važnost uključivanja i informiranja mladih u lokalnim sredinama, kao preduvjeta za razvoj svih drugih lokalnih politika za mlade. Također, model provedbe različitih aktivnosti i politika u suradnji s gradskim ustanovama i lokalnim organizacijama civilnog društva prepoznat je kao instrument kojim se u velikoj mjeri može rasteretiti gradske uprave, a istovremeno osigurati stručnost i kvalitetu u provedbi istih. Uz Certifikate, dodijeljena su priznanja za najbolje prakse gradova u sklopu ovogodišnjeg poziva.

Ovaj projekt prvi je takve vrste u Hrvatskoj, a cilj mu je osvijestiti važnost stvaranja poticajnog okruženja za mlade kao i ulaganja u njih i njihovu budućnost. Sam sustav certificiranja prepoznat je na europskoj razini kao primjer dobre prakse. Specifičnost hrvatskog modela je u tome što od samih gradova zahtijevaju vrlo konkretne mjere kojima će pomoći mladima, a potpisivanjem europske Povelje o lokalnom radu s mladima stvorena je poveznica s projektom Europe goes local zbog čega su se za hrvatski model zainteresirale i zemlje poput Slovenije i Francuske. Proces dodjele certifikata dobio je podršku od Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Postupak certificiranja provodio se kroz evaluaciju i bodovanje standarda kvaliteta lokalnih politika za mlade i to kroz osam tematskih područja: participacija, demografski poticaji i mjere, zapošljavanje, mobilnost, zdravlje i sport, rad s mladima i kultura, obrazovanje i informiranje. Ukupno se radi o 81 kriteriju.

Proces prijave i evaluacije te samo dobivanje certifikata, koncipirano je i provedeno je tako da održava konkretne korake koje su gradovi  učinili u kreiranju i implementiranju lokalnih politika za mlade. Odluku o dodjeli certifikata „Grad za mlade“ donijelo je Povjerenstvo za dodjelu certifikata sastavljeno od  devet članova, predstavnika relevantnih organizacija i institucija s iskustvom rada s mladima:

  • Središnji državni ured za demografiju i mlade
  • Institut za društvena istraživanja u Zagrebu
  • Agencija za mobilnost i programe Europske unije
  • Mreža mladih Hrvatske
  • Savez Društava ˝Naša djeca˝
  • Udruga gradova u Republici Hrvatskoj.

Kvalitetna politika Grada usmjerena prema mladima omogućila je Gradu Ozlju dobivanje ovog hvalevrijednog certifikata, obzirom da su kriteriji koje je trebalo zadovoljiti morali postojati u vremenu od 6 mjeseci prije objavljivanja javnog poziva te ih nije bilo moguće uvesti nakon što su kriteriji postali poznati, a za pojedine kriterije bilo je nužno da se u kontinuitetu provode najmanje tri godine za redom.

Postupak certificiranja je analiza što se radi po različitim područjima života mladih, gdje ima prostora za poboljšanja, ali i daje uvid u područja u kojima je potrebno osigurati dodatan napor kako bi se određeni kriteriji zadovoljili. Za zadovoljavanje određenog kriterija uz ono što Grad radi uzimaju se u obzir i programi koje provode i druge institucije i ustanove, kao i udruge civilnog društva koje su nadopuna te poticaj da Grad financira i potiče provedbu projekata usmjerenim mladima.

Na temelju stručne procjene dostavljene dokumentacije dostavljene u svrhu dobivanja certifikata Grad za mlade, Grad Ozalj ostvario je ukupno 60,49% standarda kvalitete lokalne politike za mlade te je u svakom tematskom području zadovoljio traženo čime su ostvareni svi potrebni uvjeti za dobivanje certifikata Grad za mlade. Ozalj je u svojoj kandidaturi istaknuo više od sedamdeset mjera namijenjenih djeci i mladima.

U području Participacije Ozalj se istaknuo u pogledu postojanja strateškog dokument na lokalnoj razini kojim se potiče participacija mladih kroz koji Grad planira daljnju kontinuiranu konstruktivnu komunikaciju o potrebama mladih u narednom razdoblju provedbe, aktivnom sudjelovanju mladih u donošenju odluka iz nadležnosti lokalne samouprave kroz uvažavanje prijedloga Dječjeg gradskog vijeća, Savjeta mladih Grada Ozalj i mladih u radnim tijelima gradskog vijeća, podržavanju volontiranja mladih kroz dodatne bodove prilikom dodjele stipendija i aktivnog angažmana mladih, približavanju rada tijela lokalne samouprave mladima kao i mapiranju potreba mladih kroz fokus grupe i projekte udruga.

Grad Ozalj osobito se istaknuo u tematskom području Demografski poticaji i mjere gdje je zadovoljio sve tražene kriterije i to: kapacitet ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja iznosi najmanje 95%  od ukupnog broja zahtjeva za upis u iste u aktualnoj školskoj godini, postojanje programa za jasličke skupine u ustanovama ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, postojanje programa namijenjenih djeci u javnim ustanovama, grad osigurava institucionalnu podršku zaposlenim mladim roditeljima, sufinanciranje ili financiranje slobodnih aktivnosti djece izvan redovnih programa ustanova, financijska naknada za novorođenčad, financijske olakšice i naknade za mlade roditelje koji su još uvijek u sustavu obrazovanja, financijska podrška mladima s manje mogućnosti izvan obveza utvrđenih Zakonom o socijalnoj skrbi, sufinanciranje udžbenike, prehranu i ostale školske potrepštine za djecu u osnovnoškolskoj dobi, status Grada prijatelja djece, sufinanciranje nabavke udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava učenika srednjih škola.

U području Zapošljavanja i stanovanja Grad osigurava podršku mjerama zapošljavanja mladih kroz programe potpora u gospodarstvu, potiče zapošljavanje i obavljanje stručne prakse mladih, sufinancira ili je partner na programima i projektima organizacija civilnog društva koji su usmjereni na razvoj kompetencija mladih za tržište rada putem Programa javnih potreba, sufinancira rješavanje stambenog pitanja za mlade, potiče zapošljavanje kroz dodjelu stipendija za deficitarna zanimanja.

Grad  aktivno radi na poboljšanju kvalitete svojih usluga i olakšavanju mobilnosti svih građana te se u području Mobilnosti Ozalj istaknuo u pogledu sufinanciranja prijevoza mladima – učenicima i studentima i prijevoza na izvanškolske aktivnosti, ulaganja i održavanja infrastrukture koja potiče održive oblike prijevoza, osiguranja pristupa javnim gradskim ustanovama za osobe s invaliditetom, sufinanciranje prijevoza mladih osoba s manje mogućnosti, uključivanju mladih kao sudionike u programe suradnje s drugim JRLS-ovima kroz međugradsku suradnju Savjeta mladih Grada Ozlja i podršku ERASMUS projektima.

Zadovoljeni kriteriji Ozlja u području Zdravlje i sport odnose se na stvaranje uvjeta za nadstandard u zdravstvu sufinanciranjem opremanja Doma zdravlja i specijalizacije liječnika opće prakse, osiguravanje besplatne dostupnosti higijenskih potrepština u školi, djelovanju u smjeru prevencije nasilja, ovisnosti i drugih nepoželjnih ponašanja kroz suradnju s udrugama civilnog društva, kontinuirano osiguravanje i održavanje javne sportske i rekreativne infrastrukture kojoj pristup imaju svi zainteresirani mladi, poticanje sportskih sadržaja za mlade kroz izgradnju sportskih igrališta i nogometnog igrališta u Ozlju, vježbališta.

U području Rad s mladima i kultura Ozalj je zadovoljio uvjete u pogledu raspisivanja natječaja u kojem su mladi posebna kategorija, partnerstva udrugama na projektima usmjerenima mladima osobito kroz projekt DND-a „Superfrend“, sufinanciranje formalnog ili neformalnog obrazovanja radnika s mladima, sufinanciranja odobrenih projekata usmjerenih na mlade i podržavanju sadržaja za mlade s manje mogućnosti.

U tematskom području Obrazovanje Ozalj se istaknuo s udjelom stipendija za učenike SŠ i studente u proračunu te iznosom i brojem stipendija, sustavu podrške za NEET mlade, stvaranju preduvjeta za provedbu programa građanskog odgoja i obrazovanja te održivog razvoja u školama ili u lokalnoj zajednici kroz partnerstvo s udrugama i osnovnom školom, kao i programa digitalne i medijske pismenost.

Ozalj se istaknuo u području Informiranja kroz osiguravanje dostupnosti informacija mladima putem društvenih mreža, posebnim dijelom za mlade na mrežnim stranicama, sustavnu podršku organizacijama zaduženima za informiranje mladi osobito LAG Vallis Colapis-u, mrežne stranice prilagođene osobama s manje mogućnosti te vidljivost tema o mladima s manje mogućnosti u javnom prostoru kroz medijsko praćenje projekata Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj.

Stjecanje statusa “Grad za mlade”, ali i već od ranije “Grad Ozalj – prijatelj djece”, dodatni je poticaj Gradu Ozlju za daljnji rad u unapređivanju kvalitete života djece i mladih te jasan pokazatelj kvalitete programa koje Ozalj osmišljava i provodi.

Ovaj nam certifikat daje dodatni vjetar u leđa i dodatni poticaj da i dalje predano i marljivo radimo za mlade. Hvala svima koji su zaslužni da Ozalj dobije ovo vrijedno priznanje kao i svim udrugama koje rade s mladima i za mlade, jer zajedno u partnerstvu smo i ostvarili ovaj uspjeh!