OZALJ PRISTUPIO MREŽI „KREATIVNI GRADOVI HRVATSKE“

Branka MalicNovosti

kreativni 0Udruga gradova i Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija organizatori su prvog sastanka mreže ‘Kreativni gradovi Hrvatske’ koji se održao 6. travnja u Rijeci, gradu nositelju prestižne titule i projekta “Europske prijestolnice kulture 2020”.

Mreža kreativnih gradova Hrvatske promovira razvoj, suradnju i valorizaciju aktualnih praksi te razmjenu iskustava u poticanju ekonomskih doprinosa kreativnih i kulturnih djelatnosti u najširem smislu kulture i umjetnosti kao ključnog konkurentnog proizvoda Europske unije. Osim razvoja potencijala kulture i umjetnosti na lokalnim raznima i sektora kreativnih i kulturnih industrija, kroz mrežu bi se radilo na razvoju identiteta gradova te educiranju o važnosti brandinga za razvoj destinacije. Također bi se poticao razvoj inovativnih turističkih atrakcija baziranih na lokalnim vrijednostima, povijesnoj i sakralnoj baštini, promociji domaćih autora i umjetnika te poduzetničkih inicijativa i inovativnih turističkih sudioničkih projekata gradova.

Do sada su interes za uključivanje iskazali: Donja Stubica, Drniš, Jastrebarsko, Karlovac, Kaštela, Koprivnica, Ludbreg, Ozalj, Pleternica, Pregrada, Rijeka, Slatina, Varaždin i Zabok te je održano niz radnih sastanaka, a u Ludbregu i Ozlju su održane i co-working radionice, na kojima su aktivno sudjelovali predstavnici gradske uprave, te ustanova i poduzetnika u kreativnim djelatnostima.

Članstvo u mreži Kreativni gradova Hrvatske je dobrovoljno i pristupanje te članstvo u mreži gradu ne stvara financijske ni druge obaveze ili troškove. Gradovi koji iskažu interes svojim dolaskom moći će se uključiti u mrežu tijekom sastanka.