Kategorije
Gradski info

DODJELA JAVNIH PRIZNANJA GRADA OZLJA

Temeljem Odluke o dodjeli javnih priznanja za 2020. godinu donesene na 28. sjednici Gradskog vijeća, za iznimna postignuća i značajan doprinos u području gospodarskog i društvenog života Grada Ozlja, kao i za ostala osobito vrijedna postignuća u 2020. godini, dodijeljene su sljedeće nagrade Grada Ozlja:

  1. Vatrogasnoj zajednici Grada Ozlja – iz područja zdravstva, socijalne skrbi i humanitarne djelatnosti
  2. Grozdani Ferenaciz područja znanosti, umjetnosti, kulture, odgoja i obrazovanja

Za osobito vrijedan doprinos razvoju i ugledu Grada Ozlja te za cjelovito djelo koje je ostvarila tijekom radnog i životnog vijeka, dodjeljuje se nagrada Grada Ozlja za životno djelo

3. Dragici Kalinić

Vatrogasna zajednica Grada Ozlja – javno priznanje iz područja zdravstva, socijalne skrbi i humanitarne djelatnostiVZGO broji 770 članova u 9 društava s područja Grada Ozlja, aktivno radi na školovanju i stručnom osposobljavanju članstva, opremanju društava vatrogasnom opremom, obnavljanju voznog parka te služi kao administrativna i financijska pomoć za sve tekuće probleme u društvima. Zajednica broji 300 članova, od vatrogasne mladeži i vatrogasaca do časnika I. klase, te 155 članova osposobljenih po specijalnostima, od voditelja mladeži, do radova na vodi, strojara, vezista i slično, a ponose se i velikim brojem školovanih vatrogaskinja. Zajednica uvelike potiče rad s djecom i mladeži sufinanciranjem odlazaka na natjecanja. Članovi Zajednice aktivno se uključuju u radne akcije organizirane slijedom elementarnih nepogoda na području cijele Hrvatske, te je među aktivnijim zajednicama u Karlovačkoj županiji. Za vrijeme trajanja pandemije COVID-19 Zajednica je aktivno sudjelovala u aktivnostima pri sprečavanju širenja COVID-19. Angažirana je u kontroli provođenja odluka Stožera civilne zaštite RH. Vatrogasna zajednica Grada Ozlja i DVD-ovi sudjelovali su u intervencijama, u potresom pogođenim područjima Sisačko moslavačke županije koji se nažalost dogodio potkraj 2020. godine. Ophodnjom, dostavom hrane i raznih potrepština te pomoći stradalima u saniranju štete na kućama, naši vatrogasci u 2020. godini prešli su više od 4.000 km.

Grozdana Ferenac – javno priznanje iz područja znanosti, umjetnosti, kulture, odgoja i obrazovanjaGđa. Grozdana Ferenac je zaljubljenica u etno baštinu vrhovačkog kraja. Skupljačica je i čuvarica tradicijskih predmeta i naročito običaja. Gđa. Grozdana poseban talent sama dijeli u dva smjera; – priče o stvarnim događajima iz povijesti kraja, kojih je sama bila svjedok u mladosti ili ih je usmenom predajom dobila od svojih predaka i sumještana, – opisi običaja koji su karakteristični za Vrhovac i vrhovački kraj, koje je također ,,sakupila” bilo usmenom predajom, bilo osobnim sjećanjem na običaje kojima je od najranije dobi svjedočila. Običaj tradicijske obrade vinograda, gđa. Grozdana od 2018., od kada je posađen eksperimentalni vinograd kod Plepelić dvora u Škaljevici, u okviru projekta ,,Autohtone sorte vinove loze”, zajedno sa svojim sumještankama ,,živi” svake sezone. Gđa. Grozdana je vrlo aktivna i angažirana u pomaganju svim udrugama civilnog društva koje djeluju na području Vrhovca.

Dragica Kalinić – nagrada za životno djelo

Gđa. Dragica Kalinić rođena je 15.10.1942. godine, u Ozlju. Osnovnu školu završila je u Ozlju, Gimnaziju u Karlovcu, a Pedagošku akademiju (biologija, kemija), zvanje nastavnik biologije i kemije, u Zagrebu. Prvi puta se zapošljava u Područnoj školi Kašt, gdje je predavala prirodu, biologiju, kemiju, njemački jezik i likovnu kulturu. 1965. godine premješta se u Područnu školu Kamanje, gdje nastavlja predavati predmete kao i u Kaštu, a kako se tih godina uvodi i predmet ,,domaćinstvo”, preuzima i taj predmet. U Kamanju je utemeljila grupu ,,Mladi čuvari prirode”, za uređenje i čuvanje okoliša i škole i prirode. 1977. počinje raditi u Matičnoj školi Ozalj, gdje je predavala prirodu, biologiju, kemiju, domaćinstvo i prvu pomoć.

Dobitnica je niza nagrada, plaketa i spomen diploma.

Cijeli svoj radni vijek, punih 40 godina i 4 mjeseca, gđa. Dragica Kalinić odradila je u ozaljskom kraju, u svom Zavičaju!

Čestitke svim nagrađenima!