Grad Ozalj

Plazma Sportske igre mladih u Ozlju započele novu sezonu

Plazma Sportske igre mladih 27. sezonu započele su u Karlovačkoj županiji natjecateljsko-edukativnim programima ‘’Zero Waste – Budi dio igre – Čuvajmo naš planet’’. 

U Osnovnoj školi Slave Raškaj prisutne je uz ravnateljicu škole Gordanu Basar pozdravila i gradonačelnica Ozlja Lidija Bošnjak.

„Ja sam presretna što ste odabrali našu školu i nisam mogla vjerovati da naša dvorana može izgledati ovako lijepo i kako su djeca sretna što ste došli. Prekrasna edukativna radionica i igre, ja sam zahvalna, a djeca uživaju“ izjavila je ravnateljica.

Gradonačelnica Lidija Bošnjak pozdravila je prisutne: „Zahvaljujem organizatoru što ste doveli Plazma sportske igre mladih u Ozalj i ravnateljici što je ustupila školsku dvoranu za ovaj događaj.  U današnje vrijeme kada je jako teško smisliti zabavan način provođenja slobodnog vremena ovaj program je osmislio odličan način kako kreirati slobodno vrijeme djece i mladih i to na zabavan način koji se njima sviđa. Isto tako, sviđa mi se i koncept Plazma Sportskih igara mladih gdje se promovira tolerancija, odgovorno društveno ponašanje, a ove godine i poseban naglasak na ekologiju.“

Nakon interaktive edukacije o zaštiti okoliša, djeca su se natjecala na edukativnom poligonu. U spretnosti i razvrstavanju otpada najvještiji su bili učenici 3. i 4. razreda Tea Srdić, Ema Janžetić, Rino Borić i Ante Jakšić.

‘’Plazma sportske igre mladih svake godine rade na nadogradnji spektra aktivnosti, tako da uz promicanje sporta i sportskog načina života svoju platformu koristimo za pozitivan utjecaj na nove životne navike. Ove godine, samo u Hrvatskoj, u Igrama će sudjelovati 100.000 djece i mladih.’’ istaknuo je Tihomir Gudić, izvršni predsjednik Plazma Sportskih igara mladih.

Tijekom siječnja osnovnoškolska djeca učit će o zaštiti okoliša uz igru i sport u kampanji kojom Coca-Cola Hrvatska podržava Plazma Sportske igre mladih, a edukacija djece i mladih na području održivog razvoja održat će se u svim županijama u Hrvatskoj.

Ovom kampanjom Coca-Cola želi doprinijeti što pozitivnijem utjecaju na okoliš i pružiti rješenja za izazove povezane s ambalažom, u skladu s vlastitim višegodišnjim projektom Svijet bez otpada.

Edukacijski moduli podijeljeni su u 4 cjeline:

1)         Zrak i voda – Vrste i izvori zagađivača, načini onečišćenja vode i zraka te zaštita vode i zraka od onečišćenja.

2)         Planet Zemlja, biološka raznolikost i klimatske promjene – raznolikost živog svijeta na Zemlji, klimatske promjene kao posljedica globalnog zatopljenja.

3)         Otpad – Recikliranje i ponovna uporaba neopasnog otpada, razumijevanje važnosti adekvatnog gospodarenja otpadom, razvoj navika primarne selekcije – odabir otpada, tehničko kreativno recikliranje – primjena odbačenog neopasnog otpada u proizvodnji novih korisnih predmeta.

4)         Zeleni poligon – Nova natjecateljska disciplina u sklopu Plazma Sportskih igara mladih, s motoričkim zadacima primjerenim dobi natjecatelja. t

Plazma Sportske igre mladih pružaju priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da od siječnja do rujna besplatno sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova. Otvorene su prijave za sve sportske discipline: mali nogomet, Coca-Cola Cup u nogometu, HEP rukometni turnir, Kinder turnir u uličnoj košarci, odbojci na pijesku, odbojci, turnir u šahu, stolnom tenisu, Hrvatska pošta Cup u tenisu, Telemach Dan sporta). Pravo sudjelovanja imaju svi pojedinci i sve slobodno formirane ekipe, ljubitelji zdravog načina života i druženja, a ne samo djeca koja se aktivno bave sportom. Prijave su otvorene na: www.igremladih.hr